Makasiini kertoo sanoin ja kuvin elämästä maaseudulla. Mukana ovat niin luonto, eläimet, ruoka, puutarha ja historia kuin elävä kulttuurikin. Joukossa on ruokaohjeita ja vinkkejä ympäristöystävälliseen elämään. Kokonaisuus hahmottuu vuodenkierron ympärille, asiat etenevät kuukausittain keväästä kesään, syksyyn, talveen ja jälleen uuteen kevääseen.

Kaunokirjallista aineistoa on neljän novellin verran, mukana on muun muassa 11-sivuinen novelli Parantajan perillinen, jossa eläydytään kirkonkirjoista kerättyjen faktojen pohjalta elämään Lopella 1800-luvun lopussa. Kertomus linkittyy Sakari Pälsin poikakirjoihin, sillä vuonna 1895 Hunsalassa vietettiin itsensä Mäki-Miinan ja Nikodemus Matinpojan häitä. Häissä kuokkii myös köyhä väki, tässä novellissa Pilpalan parantajaeukko Serafia ja hänen pojanpoikansa August Vihtori - kaikki aitoja, oikeasti eläneitä ihmisiä.
Kirjassa on myös ohjeita muun muassa kanojen hoidosta, villivihannesten käytöstä ja valkosipulinkasvatuksesta. Kalastus ja kalojen oikea kohtelu sekä eläinsuojelu ylipäätään ovat myös esillä.

Kirjan tilaus: Posti tuo kirjan muutamassa päivässä suoraan kotiin. Hinta nyt vain 25 euroa, postikulut 6,90e. Viime vuonna ilmestyneen romaanin Lähteen rannalla elämä saa halutessaan samaan lähetykseen vapaavalintaiseen hintaan (alkup. hinta 20 e). Se kertoo vuodesta 1923 näillä kylillä.

Maksu tilille FI85 1030 3500 0581 81

Vastaanottajan osoitteen ja puhelinnumeron voi ilmoittaa yhteydenottolomakkeella, meilillä tai puhelimitse.


Lukijoiden palautteita Makasiinista:

Aivan ihana kirja, kiitos! Teki mieli lukea yhdeltä istumalta heti eilen illalla!

***

Kirja on kaunis: ihanat kovat kannet ja paksu valkoinen paperi. Kuvat ja tekstit muodostavat tarinoiden, tietotekstien ja mm. ruokareseptien aarreaitan. Kirja on myös kuvaus elämäntavasta, jossa eletään syvässä luontosuhteessa ja tehdään kotoisia ja sydäntä lämmittäviä asioita. Vuoden kiertokulku on teoksessa läsnä kauniisti. Mukana on ilo kulkea. Makasiinissa on valtavasti luettavaa, tutkittavaa ja opittavaa.

***

Kerrassaan upea kirja jo ihan ensi vilkaisun perusteella. Aivan ihana ulkoasukin!

***

On hauska ja mielenkiintoinen kirja. Luin selaillen sieltä täältä, tunnustan. Kirjassa on paljon asiaa. Kalakohdassa vähän häiritsi kun se kalan nopea tappaminen piti toistaa ainakin kolmeen kertaan. Onhan se tärkeä asia, ja ihan varmasti on kalastajia jotka eivät tiedä tai välitä. Mutta siis hyvin kirjoitettu, hyviä tarinoita, eikä liikaa tyrkytettu luonnonmukaista elämäntapaa. Ilahdutti Helsingin keskuspuisto -juttu! En ole paljon siellä itse liikkunut kun olen Hesassa asunut vain opiskeluajan. Kiitoksia ja onnea seuraaviin.

***

Tuo kirja on ihana.

Tämä on Niin Ihana. Voi lukea sieltä täältä, tai kokonaan heti, tai katsella ihania kuvia, ohjeita, vinkkejä. Täydellinen. Kiitos!
***
Katsonut vain ulkoasun, mutta tosi onnistunut. Ei malta laskea kädestä kun niin monia kauniita yksityiskohtia. Ennenkuin olen lukenut, niin selvästi nousee esiin, että joka vuosi oma makasiini vuoden kulusta. Alahan vain keräämään tältä vuodelta.

***

Mukavia juttuja, pitkäksi aikaa luettavaa.

***

Mikä ihanuus, kansissa nuo kuvat. Paljon kuvia, juttuja, mielenkiintoisia artikkeleita ja ihkuplussaa, että koirut on päässyt kirjaan mukaan. Helppolukuista. Kiva vuodenaikakalenteri väriskaalana kirjan alalaidassa. Sekin kiva, kekseliäs pointti, toimii hakemistona eri kuukausille.

***

Olette puurtaneet, mutta ette turhaan! Tällaisia kirjoja saisi olla paljon enemmän ihmisen arjessa elämisen virkistykseksi. Suosittelen lämpimästi kaikille!

***

On kyllä kymppiteos ja ihana kun on kovakantinen, voi lukea makuullakin. Ja sen voi jättää pöydälle kuin sisustusesineen kauniin kantensa ansiosta, teen niin kesää ja omppuja odotellessa.


***

MAKASIINI seuraa vuoden kiertoa keväästä toiseen tarkkanäköisesti luontoa havainnoiden.Siinä kuvataan Marikan ja Lassin ekologista elämää Pilpalassa. Marikan kuvitus vie lukijan Lopen
maisemiin sisälle. Eläimillä on oma paikkansa, Solstrandin kanat kuopivat kosken rannalla. Jos innostuu ruuanlaitosta, kirjasta löytyy ruokaohjeitakin. Lassin jooga-asento jää monilta tekemättä...Ilmari Huitin maisemakuva on kirjan helmiä, myös koko taitto on helmi. Kiitos Marika kirjasta! Kirja on tosiaan runsas ja kiinnostava, vaikka asioiista monet olivat jo tuttuja. Ihan vieraalle siinä on paljon sisältöä.

***

Taitto on ONNISTUNUT. Se, että kuvat ovat eri muotoisia, pyöreitäkin, tuo siihen raikkautta ja yllätyksellisyyttä. Huitin taulut ovat helmiä samoin eläinkuvat joulusivulla 103. Luonto on vain kaunis ja runsas ja yllättävän muuttuva, kääntää aina uudet kasvot meihin päin.

Hyvä idea oli sijoittaa aika kirjava aines vuoden kierron sisälle, se on yhtenäisyyttä antava teema.

Onneksi kirja ei vanhene, vaikka julkistamiset viivästyivätkin.

Toivottavasti ulkomailla asuvat ex-loppilaiset löytävät tämän. Sitä on kiva näyttää täysin toisenlaisessa miljöössä asuville.

***

Kirjassa on parasta vuodenkiertoon asettuva, päiväkirjamainen ekologisen elämäntavan esittely ja eläminen. Ne muodostavat yhtenäisen kokonaisuuden ja sanottavat Pilpalan ympäristöä kuvittamisen lisäksi. Pienet tietoiskut, reseptit ym. istuvat tähän hyvin.


Jotenkin liian oma kokonaisuutensa on hautausmaakierroksen traagiset kohtalot ja muut tarinat ja novellit. Ne olisivat ansainneet oman kirjansa, jos olisit laajentanut sitä. Luulen, että ne jäävät jotenkin tämän pääidean jalkoihin. Mutta tämä on tietysti vain minun näkökulmani, joku muu ajattelee toisin. Siis on kysymys kirjan rakenteesta,

Kirjallista jatkoa odottaen. Sinulla on sana hallussasi.

***

Pikainen palautteeni: Pidin erityisesti onnistuneesta taitosta ja kuvista, joissa hedelmät ovat herkullisia, eläimet hellyttäviä ja miljöö kodikas (samalla jännittäväkin...). Useat tekstit taitavat perustua aikaisemmin julkaisemaasi. Muistan niitä lukeneeni, mutta mukava niitä oli nähdä koottuinakin! Kirja on kuin runsaudensarvi.

***

Juuri sopivaa, hyvän mielen luettavaa tähän korona-kevääseen. Kirjan innoittamana aion testata nyt mm. villiyrttejä.

***

Todella hyvä ja kaikkien kannattaa ostaa :)

***

Kiitos taas hyvästä kirjasta ja ihania kuvia. Seuraavaa kirjaa odotellaan J

***

Kirja on niin kaunis, hyvät valokuvat ja varsinkin kuvauskohteet idyllisiä. Pitää kokeilla maitohorsmanversoja.

***

UPEA KIRJASI Pidän kovasti kirjastasi. Kokonaisuus kuvineen on hyvä. Kaikkein eniten pidän tekstistä Verkkaisia mietteitä verstaasta ajan virrassa. Kaikista kuvista on ehdottomasti suloisin sivun 85 kuva ja helsinkiläislapsen metsä meni suoraan sydämeeni.

***

Ei malta olla lukematta yhtään sivua kertaheitolla noin suurpiirteisesti ja sitten vasta alkaa matkustelu ja nautinto eri aiheisiin. Niihin palaan uudelleen oikein ajatuksella. Kirja on kuin maisema, saman paikan kokee joka kerta erilailla. Pidän sitä kirjahyllyllä pystyasennossa kauniin kannen vuoksi.

***

Hieno teos, sekä sisältö että ulkoasu. Luin melkein yhdellä istumalla. Paljon uutta tietoa ja historiaa muuten tutuista paikoista. Kiitos!

***

Nautiskelen lukemalla pari sivua aina aamiaisen yhteydessä. En halua sen loppuvan, mutta olen jo joulukuussa... Kirjaa säilytän esillä siten, että kansi näkyy, koska se on niin kaunis! Novelli Aukusta (Parantajan perillinen) tempaisi minut mukaansa, niin kuin Iita-tyttö Lähteen rannalla elämä -kirjassasi. Aukun tarinalla herkuttelin kolmena aamuna, luin oikein hitaasti nautiskelken ja pakotin itseni lopettamaan sopivissa kohdissa, jotta tarina jatkuisi mahdollisimman pitkään. Voi että tykkäsin!KOMMENTTEJA MARRASKUUN KOHDALLA JULKAISTUSTA

NOVELLISTA PARANTAJAN PERILLINEN (käsikirjoitusvaiheessa):

Elävä kertomus, elämän makua. Serafian kuolema oli
vaikuttava. Tykkäsin. Hyvin kirjoitettu. Mielenkiintoinen. Repliikit asiallisia
ja selkeitä, teksti eli.Dialogi noudattaa aikaa. Selvitti ajan varallisuutta ja
tapakulttuuria. Aukun persoona tuli hyvin esiin. Näen Serafian kuoleman yhä
kuvana silmissäni. Tarina kulki hyvin.Teksti sujuvaa, dialogi toimii. Rankka ja surullinen.Elävä ja kiinnostava tarina. Harkittu. Taustatöitä on selvästi tehty. Uskottava. Hyvin aikaansa kuvaava. Ote lämminhenkinen, lempeä, inhimillinen. Ajanjaksosta voisi tehdä hyvinkin laajan tarinan, mutta toimii novellinakin.Hyvä kuvaus 1800-luvun elämästä.Tykkäsin. alun dialogi oli hauska. Renginkaapin kantaminen oli värikäs yksityiskohta. Erittäin selkeää, helppolukuista tekstiä. Valmista, en osaa sanoa kehittämisehdotuksia.Onko tämä jo viimeinen versio? Tämä on niin ammattimaista
tekstiä. Kaunista, sujuvaa kerrontaa. Dialogi toimii. Hieno tarina,
paikallishistoriaa menneiltä ajoilta. Asiantunteva. Jatko olisi jo toinen
kertomus, tästä ei puutu mitään.Harvinaisen valmis ja sujuva. Montako kertaa tämä on
kirjoitettu? Jännittyneenä luin alusta loppuun, odotin kohtauksia. Hyvä
paikallistuntemus näkyy, uskottava. Vaimon järjestäminen oli hellyyttävää.
Huolenpitoa, empatiaa. Dialogi kantaa koko tarinan, Aukun vähäpuheisuus
erityisen koskettavaa. Varsinainen lukunautinto!Novelli on julkaistu marraskuun kohdalla kirjassa Makasiini –
maallemuuttajan tarinoita.